Sposób przygotowania:
Coq au vin - kura w winie.
Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Obieramy pieczarki i kroimy je na mniejsze części. Kawałki kury bez skóry nacieramy solą i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Następnie w rondlu przesmażamy pokrojony w paseczki boczek, dodajemy cebulę i pieczarki - smażymy je jeszcze około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, tymianek, jarzynkę i kawałki kury. Posypujemy mięso pieprzem świeżo zmielonym i zalewamy je winem. Dusimy mięso na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Mąkę mieszamy w małej ilości wody i zagęszczamy sos.Doprawiamy go do smaku, jeśli trzeba solą i pieprzem. Podajemy danie udekorowane listkami pietruszki.
Natala1210