Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cordon bleu

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Każdy sznycel naciąć tak aby powstała kieszeń, posolić i posypać pieprzem z

Cordon bleu

Składniki:

Cordon bleu

 

  • 4 grube cielęce sznycle
  • 4 małe, cienkie plasterki szynki lub kiełbasy
  • 4 takie same plasterki sera gouda lub edamskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • smalec do smażenia
  • 4 małe kawałki masła
  • sporo zielonej pietruszki
  • 4 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Cordon bleu
Każdy sznycel naciąć tak aby powstała kieszeń, posolić i posypać pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. W nacięcie włożyć po plasterku szynki i sera, spiąć cienkim patyczkiem, obtoczyć w jajku i tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony, następnie włożyć do rondla, podłożyć pod rondel siatkę ochronną, na każdym sznyclu położyć kawałeczek masła i utrzymywać jeszcze pod przykryciem przez 10 minut na niewielkim ogniu. Przed podaniem wyjąć patyczki, posypać suto zieloną pietruszką, przybrać plastekami cytryny. Podawać z zieloną sałata i ziemniakami.