Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Crumble makaronowe z duszoną wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka mięsno - makaronowa.

Crumble makaronowe z duszoną wołowiną

Składniki:

Crumble makaronowe z duszoną wołowiną

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( 2 duże porcje )
  • pręga wołowa - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • grzyby leśne ( maślaki , prawdziwki ) - 150 g
  • smalec - 1 łyżeczka
  • nasiona gorczycy - 1 szczypta
  • kumin - 1 szczypta
  • papryka ostra - 0,5 łyżeczki
  • bulion warzywny - 300 ml
  • miód - 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO :
  • makaron lasagne - 4 płaty
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Crumble makaronowe z duszoną wołowiną
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mięso kroimy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby oczyszczamy , kroimy na kawałki. W gęsiarce lub garnku z grubszym dnem rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i czosnek – przesmażamy kilkanaście sekund. Dodajemy pokrojone mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli wrzucimy wszystko naraz mięso puści sok , temperatura tłuszczu spadnie i mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić ). Wrzucamy grzyby oraz dodajemy przyprawy : sól , pieprz , kumin , gorczycę i paprykę. Zalewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok . 45-60 minut ( w zależności od jakości i wielkości mięsa ) Po tym czasie odlewamy trochę sosu z mięsa i mieszamy go ze śmietaną. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gorące przelewamy do naczyń do zapiekania, a następnie lekko studzimy. W tym czasie makaron gotujemy do miękkości , a następnie drobno siekamy. Posypujemy obficie po przestudzonym gulaszu. Smarujemy odrobiną masła i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego!

Tagi:

makaron grzyby