Sposób przygotowania:
Crumble makaronowe z duszoną wołowiną
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mięso kroimy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby oczyszczamy , kroimy na kawałki. W gęsiarce lub garnku z grubszym dnem rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i czosnek – przesmażamy kilkanaście sekund. Dodajemy pokrojone mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli wrzucimy wszystko naraz mięso puści sok , temperatura tłuszczu spadnie i mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić ). Wrzucamy grzyby oraz dodajemy przyprawy : sól , pieprz , kumin , gorczycę i paprykę. Zalewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok . 45-60 minut ( w zależności od jakości i wielkości mięsa ) Po tym czasie odlewamy trochę sosu z mięsa i mieszamy go ze śmietaną. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gorące przelewamy do naczyń do zapiekania, a następnie lekko studzimy. W tym czasie makaron gotujemy do miękkości , a następnie drobno siekamy. Posypujemy obficie po przestudzonym gulaszu. Smarujemy odrobiną masła i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego!