Sposób przygotowania:
Cukinia Eli z farszem mięsno jaglanymprzygotowanie składników
Cukinie opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Przekroić cukinie wzdłuż na pół i wydrążyć środki.
przygotowanie składników cd
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Jajka wybić do miseczki.
przygotowanie składników cd
Przygotować mięso mielone. Pomidory sparzyć, schłodzić i obrać ze skórki. Z pomidorów usunąć pestki i pokroić w kostkę miąższ. Wydrążone środki cukinii pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić.
Pieczarki pokroić i przesmażyć z połową cebuli na 2 łyżkach oleju. Przygotować przyprawy.
przygotowanie składników cd
Na 6 łyżkach oleju obsmażyć mięso. Do mięsa dodać resztę cebuli, przyprawy i razem jeszcze smażyć.
przygotowanie składników cd
Do mięsa dodać miąższ cukinii, pomidory, pieczarki i jeszcze chwilę smażyć razem.
przygotowanie cukinii
Mięso z warzywami przełożyć do dużej miski i dodać kaszę jaglaną, natkę pietruszki, jajka i wymieszać. Farszem napełnić wydrążone cukinie.
przygotowanie cukinii cd
Tartym serem posypać cukinie i ułożyć na patelni z 4 łyżkami oleju i lekko podsmażyć. Cukinie podlać wodą i dusić około 15 minut. Ostrożnie wyjąć cukinie i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia cukinii dodać koncentrat pomidorowy rozkruszone kosteczki czosnkowe, cebulowe i sól pieprz do smaku. Sos zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i chwilę gotować. Cukinie podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!