Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pieczona, okrągła cukinia z mięsnym farszem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem smakuje wspaniale.

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami
Cukiniom ściąć wierzch i wydrążyć ostrożnie środek. Oprószyć lekko solą i odstawić. Grzyby obgotować i pokroić według uznania. Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym mięsem krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Cukinię osuszyć i napełniać farszem. Przykryć odciętymi "czapeczkami" Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego!
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami
Cukinii ściąć czapeczki i wydrążyć środki.
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami
Podgrzybki obgotować i pokroić lub zmielić.
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami
Do farszu dodać pokrojone w kotkę pomidory.
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami
Farszem napełniać wydrążoną i osuszoną cukinię.