joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Cukinia faszerowana wg joasiaant

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobry pomysł na jesienny obiad.

Cukinia faszerowana wg joasiaant

Składniki:

Cukinia faszerowana wg joasiaant

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana wg joasiaant
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć nasiona. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną i podsmażoną na łyżce margaryny cebulą, ryżem, solą pieprzem, zieleniną. Mięso nałożyć do wydrążonej cukinii. Do brytfanki nalać pół szkl. wody, dać łyżkę margaryny, ułożyć połówki cukinii. Piec w piekarniku lub na powolnym ogniu na kuchence pod przykryciem. Po 20 minutach dodać obrane i pokrojone ze skórki pomidory, całość zagotować. Powstały sos zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do smaku. Cukinie podawać polane sosem.