Sposób przygotowania:
Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy w środku miąższu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju. Przygotowujemy farsz. Do miski dajmy mięso mielone, cebulę, kaszę, jajka, rozgniecione przez praskę ząbki czosnku, Przyprawiamy szczyptą oregano, bazylii, pietruszki oraz solą i pieprzem. Farsz porządnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych cukinii.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy przygotowane cukinie. Na wierzchu farszu kładziemy plastry pomidorów. Posypujemy startym, żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Cukinie pieczemy w nim przez około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia polewamy śmietaną. Smacznego! :)
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy przygotowane cukinie. Na wierzchu farszu kładziemy plastry pomidorów. Posypujemy startym, żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Cukinie pieczemy w nim przez około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia polewamy śmietaną. Smacznego! :)
kołczu
Sathi
Dziękuję, cieszę się, że się przepis spodobał. :)