Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niskokaloryczna, lekkostrawna, sprzyja przemianie materii... cała cukinia! Ale by nie było zbyt "dietetycznie" - dodajemy mięsko i resztę.

Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy w środku miąższu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju. Przygotowujemy farsz. Do miski dajmy mięso mielone, cebulę, kaszę, jajka, rozgniecione przez praskę ząbki czosnku, Przyprawiamy szczyptą oregano, bazylii, pietruszki oraz solą i pieprzem. Farsz porządnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych cukinii.



Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy przygotowane cukinie. Na wierzchu farszu kładziemy plastry pomidorów. Posypujemy startym, żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Cukinie pieczemy w nim przez około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia polewamy śmietaną. Smacznego! :)
Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
W naszej cukini wydrążamy odpowiednią ilość miejsca na farsz.
Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
Farsz najwygodniej mieszać w dużej misce.
Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
Aby łatwiej było nam obrać pomidora ze skórki warto wcześniej sparzyć go wrzątkiem.
Cukinia mięsno-jaglana pod serkiem
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.