Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana wątróbkami i ryżem
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym maśle z olejem podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę wątróbkę. Dodać pokrojone pomidory, ryż, fasolkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, majerankiem. Wymieszać, smażyć przez 2-3 minuty. Cukinię pokroić na 4 cm krążki, wydrążyć miąższ do 3/4 wysokości, oprószyć solą i pieprzem, napełnić farszem. W rondlu zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową, włożyć krążki cukinii napełnione farszem, gotować pod przykryciem do miękkości cukinii. Cukinię faszerowaną podawać samą, z sosem lub ketchupem.