Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Curry warzywne (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przygotować warzywa. usunąć zewnętrzną warstwę i twarde części trawy cytrynowej;

Curry warzywne (Wietnam)

Składniki:

Curry warzywne (Wietnam)

 

  • 120 g marchewki
  • 120 g zielonej fasolki
  • 260 g obranych i pokrajanych w ćwiartki młodych ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 cienko pokrojone dymki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej (niekoniecznie)
  • 2 posiekane suszone czerwone chili
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 szkl mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 posiekane liście lub skórka z limonki

Sposób przygotowania:

Curry warzywne (Wietnam)
Przygotować warzywa. usunąć zewnętrzną warstwę i twarde części trawy cytrynowej; resztę bardzo drobno posiekać. Odciąć końce fasolki. Marchewkę obrać i pokroić skośnie na kawałki dł 3 cm. Bakłażana pokroić w plastry grubości ok 2,5 cm, posolić, odstawić na 10 minut, osączyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, podsmażyć dymkę i czosnek na złoty kolor. Dodać przyprawę curry, pastę krewetkową, trawę cytrynową, chili i dusić 6 minut. Wlać bulion, mleczko kokosowe, sos i dodać liście lub skórkę z limonki. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać warzywa, częściowo przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie a sos zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą do smaku.