Sposób przygotowania:
Curry warzywne (Wietnam)
Przygotować warzywa. usunąć zewnętrzną warstwę i twarde części trawy cytrynowej; resztę bardzo drobno posiekać. Odciąć końce fasolki. Marchewkę obrać i pokroić skośnie na kawałki dł 3 cm. Bakłażana pokroić w plastry grubości ok 2,5 cm, posolić, odstawić na 10 minut, osączyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, podsmażyć dymkę i czosnek na złoty kolor. Dodać przyprawę curry, pastę krewetkową, trawę cytrynową, chili i dusić 6 minut. Wlać bulion, mleczko kokosowe, sos i dodać liście lub skórkę z limonki. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać warzywa, częściowo przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie a sos zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą do smaku.