Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Curry wołowe (Wietnam)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

W misce wymieszać mięso, cebulę, czosnek, imbir, chili, curry, kurkumę, pieprz i

Curry wołowe (Wietnam)

Składniki:

Curry wołowe (Wietnam)

 

  • 1 kg pokrojonej w kostkę wołowiny na gulasz
  • 1 pokrojona dużą cebula
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 posiekane czerwone chili
  • 3,5 łyżki ostrej curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szkl wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4,5 łyżki sosu rybnego
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 3 pokrojone duże marchewki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 1/4 szkl mleczka kokosowego
  • kolendra do przybrania

Sposób przygotowania:

Curry wołowe (Wietnam)
W misce wymieszać mięso, cebulę, czosnek, imbir, chili, curry, kurkumę, pieprz i łyżeczkę soli. Przykryć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki. Mieszać co jakiś czas. W duzym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć mięso z marynatą i smażyć chwilę mieszając, następnie dodać wodę, resztę soli i sos rybny. Po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć płomień i dusić godzinę aż mięso będzie miękkie. Dodać cukier, marchew i dusić jeszcez 15 minut. Wymieszać mleczko kokosowe z mąką i wlać do rondla. Gotować 10-15 minut mieszając aż curry zgęstnieje. Podawać w duzej misce z ryżem i sałatką. Przybrać kolendrą.

Tagi:

sosy wołowina