edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Curry z ciecierzycy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Curry z ciecierzycy to pełna białka roślinnego potrawa, której porcja z powodzeniem zastąpi mięsnego kotleta.

Curry z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z ciecierzycy

 

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2-3 łyżki sklarowanego masła
  • łyżeczka zmielonego kminku (oryginalnie kminu rzymskiego)
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonego imbiru (lub świeżo utartego)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • 2 cebule pokrojone w cienkie półplastry
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • duża puszka pomidorów pelati

 

Sposób przygotowania:

Curry z ciecierzycy
Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody i zostawić do napęcznienia na minimum 12 godzin. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (przynajmniej przez godzinę). W razie wyparowania wody dolewać tylko wrzątek. I w żadnym wypadku nie solić, bo nigdy nie zmięknie. Odcedzić. W rondlu rozgrzać masło, wsypać kminek i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, posolić ją i zeszklić. Dołożyć czosnek, cukier i pieprz cayenne, zamieszać. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą. Dusić dłuższą chwilę, aż smaki się połączą. Ewentualnie dosolić. Przed podaniem można zaprawić potrawę jogurtem naturalnym, sos będzie bardziej kremowy. Podawać z zieloną natką kolendry lub pietruszki.
Curry z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na minimum 12 godzin.
Curry z ciecierzycy
Ugotowana ciecierzyca ma delikatny orzechowy smak.
Curry z ciecierzycy
Przyprawy najlepiej przygotować sobie przed rozgrzaniem masła.
Curry z ciecierzycy
Cebulka zeszklona na klarowanym maśle z dodatkiem przypraw.