Sposób przygotowania:
Curry z ciecierzycy
Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody i zostawić do napęcznienia na minimum 12 godzin. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (przynajmniej przez godzinę). W razie wyparowania wody dolewać tylko wrzątek. I w żadnym wypadku nie solić, bo nigdy nie zmięknie. Odcedzić. W rondlu rozgrzać masło, wsypać kminek i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, posolić ją i zeszklić. Dołożyć czosnek, cukier i pieprz cayenne, zamieszać. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą. Dusić dłuższą chwilę, aż smaki się połączą. Ewentualnie dosolić. Przed podaniem można zaprawić potrawę jogurtem naturalnym, sos będzie bardziej kremowy. Podawać z zieloną natką kolendry lub pietruszki.
Netka
edytaha
Zgadza się :(
Przez dwa tygodnie usiłowałam wstawić ten przepis, a jak mi się w końcu udało, to zonk :(
anemon