mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cycki murzynki wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest pysznym połączeniem, w którym są same dobre rzeczy: dżem, budyniowa masa, biszkopt, ciasto z makiem i kokosem.

Cycki murzynki wg Mychy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cycki murzynki wg Mychy

 

  • Biszkopt jasny z 3 jajek

 

  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

 

  • Wierzch:
  • 1 szklanka wódki
  • 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Cycki murzynki wg Mychy
Ciasto makowo-kokosowe: Z białek ubijam sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam całość łyżką. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25 minut. Masa: Do połowy mleka dodaję budyń, obydwa rodzaje mąki i żółtka. Dokładnie miksuję całość. Resztę mleka doprowadzam w rondlu do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam masę z mąką i żółtkami. Gotuję wszystko razem ciągle mieszając. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia budyń. Miękkie masło ucieram z cukrem. Ciągle miksując dodaję po łyżce zimny budyń. Biszkopt smaruję dżemem, przykrywam ciastem makowo-kokosowym, wykładam masę budyniowo-maślaną i rozsmarowuję na cieście. Na masie układam biszkopciki nasączone w wódce. Na środku każdego ciastka kładę rodzynkę. Całość dekoracyjnie polewam czekoladową polewą.
Cycki murzynki wg Mychy
Na masie układam biszkopciki nasączone w wódce i rodzynki