'Cycki murzynki' wg Nelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mało skompikowane pyszne ciasto w sam raz na niedzielne popoludnie.

'Cycki murzynki' wg Nelki

Składniki:

'Cycki murzynki' wg Nelki

 

 

  • Masa makowa:

 

 

 

  • Masa na biszkopt:

 

 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowego
  • 1 1/2 szkl. mleka ugotować
  • 1/2szkl rozrobić budyń i ugotować z 1 szkl. cukru

 

  • + paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

'Cycki murzynki' wg Nelki
Mak sparzyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę. Wymieszać z żółtkami i ubita pianą z białek. Przełożyć do garnka. Dodać miód, cukier, margarynę, bakalie i smażyć 7 minut. Gorący mak wyłożyć na biszkopt.2 szklanki mleka zagotować. Do trzeciej szklanki dodać mąkę, cukier i wlać do gotującego mleka. Masę ostudzić i utrzeć z margaryną. Krem wyłożyć na ostudzoną masę makową. Na krem ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu. polać polewą i ułożyć po 1 rodzynku na każdym biszkopcie. Ugotowany budyń połączyć z serem i masłem.