Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cykoria zapiekana z pieczarkami, swieżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i zóltym serem. Ze smietanką i odrobiną musztardy francuskiej

Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem

Składniki:

Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem

 

  • cykoria - 2 dorodne sztuki,
  • szpinak swiezy - 35 sredniej wielkosci lisci,
  • pieczarki swieze - 3 sztuki sredniej wielkosci,
  • pomidorki koktajlowe - 3 sztuki,
  • ser zólty - 60g,
  • smietana 30% - 80ml,
  • musztarda francuska - 2 lyzeczki,
  • maslo - lyzeczka,
  • sól, pieprz ziolowy,
  • pieprz kolorowy swiezo zmielony,
  • cukier brazowy lub bialy - 1 lyzka,
  • sok z cytryny - 2 lyzki.

 

Sposób przygotowania:

Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem
Cykorie umyc. Za pomoca ostrego, cienkiego noza dokladnie usunac glab ze srodka, który nadaje gorycz podczas gotowania. Aby ulatwic sobie zadanie, mozna najpierw przekroic warzywo wzdluz, a potem wyciac glab. Wlozyc cykorie do garnka, zalac zimna woda (mozna wrzaca), dodac cukier i sok z cytryny, zagotowac. Gotowac bez przykrycia przez 10 minut, po czym dobrze odsaczyc warzywa z wody. Cykorie ulozyc w naczyniu zaroodpornym, wyjac najbardziej wewnetrzne male listki i odrzucic (ja zjadlam :)).Pieczarki dokladnie obrac i drobniutko pokroic. Szpinak przeplukac w zimnej wodzie i odsaczyc, odciac ogonki. Na patelni rozpuscic maslo i dodac pieczarki, które nalezy posypac niewielka iloscia pieprzu ziolowego. Smazyc czesto mieszajac, przez kilka minut, az grzybki beda miekkie. Usmazone grzyby ulozyc na kazdej cykorii, mniej wiecej na calej powierzchni. Na tej samej patelni, na której smazyly sie pieczarki, odparowac szpinak, ktory posypac naprawde niewielka iloscia soli. Przelozyc na warstwe pieczarek. Na szpinak polozyc musztarde francuska. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic kazdego na 4 równe czesci. Na kazda cykorie ulozyc po 3 kawalki pomidorków. Polac smietanka z dodatkiem szczypty soli. Ser zólty pokroic w niewielkie, dosc cienkie paseczki lub krazki. Wstawic do dobrze rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekac przez 10 minut, po czym zostawic jeszcze przez 5 minut w wylaczonym, goracym piekarniku. Podawac na goraco posypane swiezo zmielonym kolorowym pieprzem.