monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysł z na risotto z kaszy "podłapałam" od Jamie'go Olivera, a resztę dodatków to moja inwencja twórcza:), i wyszło pysznie:)

Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem

 

  • Składniki na 1 porcję dla 1 osoby:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 70 g pora ( zielone liście też)
  • ok. 300 ml przecedzonego rosołu
  • 1 trójkątny serek topiony
  • 1 łyżka sosy sojowego
  • 2 łyżki tartego sera edamskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem
W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić kaszę i ją podprażyć. Pilnować,aby się nie przypaliła bo będzie gorzka. Gdy już delikatnie się podpraży wlać 1 chochlę rosołu i dusić. Gdy rosół odparuję dolać kolejną porcję. Czynność powtarzać do momentu gdy kasza będzie mięciutka. W między czasie pokroić pora. Z pory zdjąć długie liści i pokroić je w cienkie paseczki. Wrzucić do rondelka i dusić z kaszą. Doprawić sosem sojowym. Gdy por kasza będą już miękkie wrzucić serek topiony i rozpuścić go. Zdjąć z ognia, wsypać cynamon i pieprz zamieszać. Dodać ser żółty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa ( ja podałam do szaszłyczków z mielonego mięsa)
Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem
Na rozpuszczonym masle podprażyć kaszę
Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem
Wlać rosół i dusić, gdy rosół wyparuje dolac kolejną porcje rosółu
Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem
Długie liście pora pokroić w cienkie paseczki
Cynamonowe risotto z k.jeczm. z porem
Gdy składniki będą miękkie to dodać serek topiony