Sposób przygotowania:
czarny sernik wg gabyelle
Ciasto - Ucieramy margaryne, dodajemy żółtko, cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietane, kakao, ucieramy, nastepnie mąke z proszkiem do pieczenia i ucierać na gładką mase. Z ciasta formujemy kilka wekszych kulek ja robie zazwyczaj 4 i wykładamy na obsypany mąką talerz i wkładamy do zamrażarki aż stwardnieją. Przyżądzamy mase. Ser mielimy przez maszynke. Białka ubijamy. W osobnej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i cukier, cukier waniliowy, wszystko ucieramy. Nastepnie dodajemy ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką, do przygotowanej masy dodajemy ser i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i wszystko razem mieszamy. Mase serowa mamy gotową. Ciasto kakaowe gdy jest twarde ścieramy na tarce na wczesniej przygotowaną blaszke wysmarowaną margaryną i obsypaną mąką. Ścieramy na tartce 2 kulki na całą blaszke, jak trzeba można zetrzeć troche więcej, nie musi być idealnie rozłożone, podczas pieczenia ciasto samo sie rozłoży. Na starte ciasto wykładamy mase serową, i na wierzch ścieramy reszte ciasta, na wierzchu nie musi być dużo, wiecej zetrzeć na spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 c i pieczemy ok 40 min do 1 godz