Sposób przygotowania:
Czeko- naleśniki z serkiem i owocam
Na 4 porcje- czyli 8 naleśników: Przygotować ciasto- wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W większej drugiej misce wymieszać maślankę z jajami. Do małego garnuszka wlać mleko, dodać masło i pół tabliczki czekolady podzielonej na kostki. Włożyć garnuszek do większego garnuszka z wodą i podgrzewać w tzw- kąpieli wodnej, mieszając masę aż do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu wyciągnąć garnuszek, chwilę przestudzić i dodać masę do maślanki z jajami, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych, miksować blenderem lub ręczną trzepaczka aż do uzyskania gładkiej masy. Patelnię rozgrzać, wysmarować pędzelkiem olejem lub spryskać olejem w sprayu. Smażyć z obu stron. Mnie wyszło 8 grubszych średniej wielkości naleśników. Liczę po dwa na osobę- jako jedna porcja:) Na naleśnik układać po dwie łyżki serka Danio, posypać startą czekoladą i dodać kilka plasterków banana- wg. uznania. Zamknąć naleśnik, udekorować bitą śmietaną malinami z zalewy i listkami mięty. Serek można zastąpić kremem waniliowym lub budyniem- można je wykonać samemu. Bitą śmietanę także. Ja jednak nie mam miksera i użyłam sprayu- także by było szybciej.
msewka