Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Czekoladowa czarna babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna, mocno kakaowa babka, polana grubą warstwą czekolady, będzie stanowić idealny wypiek na wielkanocnym stole.

Czekoladowa czarna babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa czarna babka

 

  • Ciasto:
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa czarna babka
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, kolejno dodawać po jednym jajku oraz spirytus. Dodać kakao, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oraz śmietanę. Miksować do dokładnego połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok.45 minut. Babkę wystudzić. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło, cukier i śmietanę, dokładnie połączyć składniki. Polewę grubo nałożyć i udekorować wiśniami oraz srebrnymi perełkami.
Czekoladowa czarna babka
Z podanych składników dokładnie utrzeć ciasto.
Czekoladowa czarna babka
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy.
Czekoladowa czarna babka
Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
Czekoladowa czarna babka
Z podanych składników przygotować polewę.