SUPERPRZEPIS

Czekoladowy mazurek

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Czekoladowy mazurek Więcej zdjęć (4)

Nastał czas kolorowych mazurków które trzeba przygotować kilka dni przed świętami bo mogą, a nawet muszą poleżeć.

Składniki:

Czekoladowy mazurek

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 surowe żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 12 dag margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Masa czekoladowa:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu
  • Dodatkowo:
  • gęsty lukier do dekoracji
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe cukierki
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mazurek
Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka i śmietanę, następnie już ręką wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt. Piec w temp.180st około 15-20 min . Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem masła oraz alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy czekolada zastygnie to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z czekoladą. Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.
Czekoladowy mazurek
Z ciasta upiec dwa prostokąty, jeden z ozdobnym brzegiem
Czekoladowy mazurek
czekoladę połamać i stopić z masłem i alkoholem
Czekoladowy mazurek
Mazurka ozdobić likrem i odstawić do zastygnięcia