jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik wychodzi mocno czekoladowy. Nie ukrywam, że najbardziej lubię samą czekoladę. Jednak ciasta z jej udziałem nie mają sobie równych:).

Czekoladowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy sernik

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Kakaowy spód:
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • Czekoladowy ser:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 0,5 kostki masła,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 1 czekolada deserowa (100 gram),
  • 5 dużych jajek,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 4 łyżki kakao dobrej jakości

 

  • Wykończenie:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • ok 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
  • czekolada deserowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik
SPÓD: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.

SER: Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Czekoladowy sernik
Składniki ciasta kruchego umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto.
Czekoladowy sernik
Do puszystej masy serowej dodajemy kakao oraz czekoladę
Czekoladowy sernik
Czekoladowy ser łączymy z ubitymi białkami
Czekoladowy sernik
Schłodzona śmietankę ubijamy. Wykładamy na zimny sernik