Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik
SPÓD: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
SER: Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła.
SER: Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła.