Sposób przygotowania:
Czereśniowy sernik na zimno
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Kolejno dodajemy żółtka i cukier puder i siekamy chwilkę i zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 22cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut, aż się zarumieni. Można je po nakłuwać widelcem i obciążyć ceramicznymi kulkami, tak jak tartę. Czereśnie myjemy i drylujemy. Pozostawiamy je do wyschnięcia na sitku. Kilka odkładamy do dekoracji. Kolejno przygotowujemy krem. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy aromat cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z serem. Następnie delikatnie całość łączymy z czereśniami i wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Ciasto dekorujemy czereśniami. Smacznego ;)
mysza75