luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Czerwona kapusta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czerwona kapusta smakuje wspaniale z kluskami i miesem z sosem.

Czerwona kapusta

Składniki:

Czerwona kapusta

 

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 70 gram boczku wędzonego
  • ćwiartka jabłka
  • 10 goździków
  • vegeta
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać woda. Jabłko umyć, odkroić ćwiartkę, wbić do niej goździki i włożyć do kapusty. Kapustę gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać ocet. Odcedzić z wody, wyciągnąć jabłko nadziane goździkami. Boczek wędzony pokroić w kostkę, stopić, dołożyć do kapusty. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Kapustę przyprawić vegetą, cukrem i pieprzem do smaku.