Sposób przygotowania:
Uszka z opieńkami w czerwonym barszczu
Ugotowane opieńki zmielić z cebulą w maszynce. Doprawić przyprawami do smaku i zagęścić farsz bułką tartą. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Jajko posolić i wlać wodę. Zagnieść ciasto. Urwać kawałek ciasta, resztę owinąć w ściereczkę i odłożyć. Ciasto rozwałkować i wycinać w nim kieliszkiem małe kółka. Na każde kółko nakładać odrobinę farszu, zlepić brzegi i zawinąć rogi do środka. Uszka wrzucić do osolonej wrzącej wody, jak wypłyną to pogotować jeszcze chwilę. Buraki obrać, wrzucić do zimnej osolonej wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, pokrojony czosnek i gotować, aż buraki będą miękkie. Dodać kostki warzywne, majeranek i sok z cytryn. Barszcz przyprawić do smaku i pogotować jeszcze trochę.