Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dal z dynią i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dal to potrawa kuchni indyjskiej bazująca na roślinach strączkowych. W tym przypadku dal został przygotowany z soczewicy, z dodatkiem dyni, krewetek i szpinaku.

Dal z dynią i krewetkami

Składniki:

Dal z dynią i krewetkami

 

  • 170 g czerwonej soczewicy
  • 400 g dyni (waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
  • 2 spore garście szpinaku
  • 200 g krewetek gotowanych
  • 1 cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Dal z dynią i krewetkami

ETAP 1:

Dal z dynią i krewetkami
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę

Soczewicę zalewamy wodą i wypłukujemy 3-krotnie. Soczewicę odcedzamy.

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę.

Soczewicę umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i zagotowujemy.

Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz, gotujemy na małym ogniu przez ok.10 minut.

ETAP 2:

Dal z dynią i krewetkami
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i papryczkę chili kroimy drobno.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i papryczkę chili siekamy drobno.

Szpinak myjemy, osuszamy.

ETAP 3:

Dal z dynią i krewetkami
Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będzie szklista

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę chili, smażymy chwilę razem.

ETAP 4:

Dal z dynią i krewetkami
Do cebuli, czosnku i chili dodajemy szpinak, smażymy

Dodajemy szpinak. Smażymy przez chwilę. Dodajemy dynię i smażymy razem do miękkości.

ETAP 5:

Dal z dynią i krewetkami
Krewetki obieramy z pancerzyków

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.

ETAP 6:

Dal z dynią i krewetkami
Do soczewicy dodajemy dynię i szpinak

Podsmażoną cebulę, czosnek, papryczkę chili, dynię i szpinak łączymy z soczewicą, dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, curry, sól, pieprz. Gotujemy 10 minut.

Dodajemy krewetki i gotujemy razem kolejne 10 minut. Danie doprawiamy do smaku.