Sposób przygotowania:
Dal z dynią i krewetkamiETAP 1:
Soczewicę zalewamy wodą i wypłukujemy 3-krotnie. Soczewicę odcedzamy.
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę.
Soczewicę umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz, gotujemy na małym ogniu przez ok.10 minut.
ETAP 2:
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i papryczkę chili siekamy drobno.
Szpinak myjemy, osuszamy.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę chili, smażymy chwilę razem.
ETAP 4:
Dodajemy szpinak. Smażymy przez chwilę. Dodajemy dynię i smażymy razem do miękkości.
ETAP 5:
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.
ETAP 6:
Podsmażoną cebulę, czosnek, papryczkę chili, dynię i szpinak łączymy z soczewicą, dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, curry, sól, pieprz. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy krewetki i gotujemy razem kolejne 10 minut. Danie doprawiamy do smaku.