Sposób przygotowania:
Diabeł morski z warzywami
Bakłażana i cukinie myjemy, oczyszczamy i obieramy, następnie kroimy na plastry mniej więcej grubości palca. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory po uprzednim usunięciu nasady szypułek kroimy w kostkę. Pietruszkę, tymianek i szałwię drobno siekamy.W dużym garnku stopniowo rozgrzewamy olej, kolejno podsmażamy na średnim ogniu i wyjmujemy:bakłażany,cukinie,paprykę,cebulę i czosnek. Wysmażone warzywa mieszamy z pomidorami i ziołami. Połowę mieszanki wkładamy z powrotem do garnka i oprószamy solą i pieprzem. Diabła morskiego przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy listkami laurowymi i układamy na warzywach w garnku. Na wierzch wykładamy resztę mieszanki warzywnej, delikatnie po ściankach naczynia dolewamy wino lub wywar rybny. Garnek przykrywamy i wstawiamy na dolną płytę zimnego piekarnika, dusimy potrawę przez około 45 minut w temperaturze 220°C, w przypadku termoobiegu w 200°C. Gotową rybę posypujemy posiekaną bazylią.