Sposób przygotowania:
Dietetyczny chickenburger
Polędwiczki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozdrabniamy blenderem lub mielimy maszynką. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie myjemy warzywa i odsączamy je z nadmiaru wody. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Z mięsa formujemy płaskie okrągłe kotlety (najlepiej mokrymi dłońmi), które panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanej patelni kładziemy przycięty do jej rozmiarów papier do gotowania i pieczenia SAGA i wlewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron na rumiano.Bułki przecinamy na pół i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni lub podgrzewamy na parze. Osobiście wolę te z piekarnika, gdyż są lekko chrupiące. Ciepłe spody bułek smarujemy sosem majonezowo- musztardowym. Na każdej kładziemy sałatę oraz po jednym kotlecie. Polewamy ketchupem. Układamy po kilka plasterków ogórków i pomidorów. Przykrywamy kapeluszami i podajemy od razu po przygotowaniu.