Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Dietetyczny chickenburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny chickenburger, którego można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Dietetyczny chickenburger Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczny chickenburger

 

  • 45 dag polędwiczek z kurczaka (mogą też być całe piersi, ale polędwiczki są nieco delikatniejsze)

 

  • 6 bułek do hamburgerów

 

  • 2 nieduże ząbki polskiego czosnku

 

 

 

  • 4 czubate łyżki białego sezamu

 

 

  • 5 dużych pomidorków koktajlowych

 

 

  • 1 łyżka majonezu

 

 

  • 2 łyżki musztardy miodowej

 

  • ketchup

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dietetyczny chickenburger
Polędwiczki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozdrabniamy blenderem lub mielimy maszynką. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie myjemy warzywa i odsączamy je z nadmiaru wody. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Z mięsa formujemy płaskie okrągłe kotlety (najlepiej mokrymi dłońmi), które panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanej patelni kładziemy przycięty do jej rozmiarów papier do gotowania i pieczenia SAGA i wlewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron na rumiano.Bułki przecinamy na pół i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni lub podgrzewamy na parze. Osobiście wolę te z piekarnika, gdyż są lekko chrupiące. Ciepłe spody bułek smarujemy sosem majonezowo- musztardowym. Na każdej kładziemy sałatę oraz po jednym kotlecie. Polewamy ketchupem. Układamy po kilka plasterków ogórków i pomidorów. Przykrywamy kapeluszami i podajemy od razu po przygotowaniu.
Dietetyczny chickenburger
Polędwiczki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozdrabniamy blenderem lub mielimy maszynką. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
Dietetyczny chickenburger
Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Z mięsa formujemy płaskie okrągłe kotlety (najlepiej mokrymi dłońmi), które panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanej patelni kładziemy przycięty do jej rozmiarów papier do gotowania i pieczenia SAGA i wlewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron na r
Dietetyczny chickenburger
Bułki przecinamy na pół i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni lub podgrzewamy na parze. Osobiście wolę te z piekarnika, gdyż są lekko chrupiące. Ciepłe spody bułek smarujemy sosem majonezowo- musztardowym.
Dietetyczny chickenburger
Na każdej kładziemy sałatę oraz po jednym kotlecie. Polewamy ketchupem. Układamy po kilka plasterków ogórków i pomidorów.