halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Dla niejadka żółw z mięsa mielonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię eksperymenty, wymyśliłam żółwia. Takie żółwie mięsne chętnie zjedzą niejadki . Dorośli myślę, że też nie pogardzą takim mięsem.

Dla niejadka  żółw z mięsa mielonego

Składniki:

Dla niejadka żółw z mięsa mielonego

 

  • mięso mielone wieprzowe 30 dag
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • przyprawa do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • parówki cienkie dobrej jakości drobiowe 3 sztuki
  • ciasto francuskie kawałek
  • goździki 4 sztuki
  • sałata 2 liście
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Dla niejadka żółw z mięsa mielonego
Z ciasta francuskiego pokroić cienkie paseczki około 0,5 cm. Parówki obrać z osłonek , przekroić na połowy. Będą to nogi żółwia . Na nogach parówki naciąć.Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać , gdyby masa mięsna była za rzadka dodać bułki tartej .. Ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. Z mięsa uformować dwa tułowie żółwia, włożyć nogi, szyję z parówek, zrobić oczy z goździków. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta francuskiego jako pancerz żółwia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , położyć żółwie . Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 45 minut. Podać żółwie na liściach sałaty.