Sposób przygotowania:
Dla niejadka żółw z mięsa mielonego
Z ciasta francuskiego pokroić cienkie paseczki około 0,5 cm. Parówki obrać z osłonek , przekroić na połowy. Będą to nogi żółwia . Na nogach parówki naciąć.Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać , gdyby masa mięsna była za rzadka dodać bułki tartej .. Ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. Z mięsa uformować dwa tułowie żółwia, włożyć nogi, szyję z parówek, zrobić oczy z goździków. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta francuskiego jako pancerz żółwia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , położyć żółwie . Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 45 minut. Podać żółwie na liściach sałaty.
zbysiowa
marietta