SUPERPRZEPIS

Dobry bigos z młodej kapusty

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Dobry bigos z młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Smaczny bigos wiosenny. Im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy, ale również wyśmienity zaraz po wymieszaniu składników.

Składniki:

Dobry bigos z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 4 szt kiełbasy
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 6 cebul
  • 1 mały słoik ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka słodka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dobry bigos z młodej kapusty
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Kiełbasę, mięso i boczek również pokroić i obsmażyć razem z cebulą. Można pokroić także mięso, które zostało z obiadu i sos pieczeniowy. Kapustę poszatkować i lekko obgotować - ok. 2-3 minuty- z liściem i zielem angielskim. Kapustę kiszona obgotować ok 20 minut. Wszystko wymieszać w dużym garnku. Dodać powidła, ketchup, koncentrat i przyprawy. Dusić ok 1/2 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Podawać z pieczywem.
Dobry bigos z młodej kapusty
Etap 1