Sposób przygotowania:
Domowa pizza korona
Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Do garnuszka dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i pół szklanki letniego mleka. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W osobnej miseczce ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką wlewamy pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Na koniec dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i błyszczące oraz odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy a następnie wycinamy okrąg. Środek smarujemy przecierem pomidorowym. Zachowując odstęp od brzegów ok 4 cm i układamy kawałki parówki, które zawijamy ciastem. Środek parówek przecinamy i wywijamy na zewnątrz, a następnie na środek układamy plasterki szynki, pomidora, papryki oraz sera żółtego. Pizze wkładamy do piekarnika na 220'C i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Smacznego !!
marietta