ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Domowa W-Z

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i łatwa w wykonaniu wersja W-Z.

Domowa W-Z

Składniki:

Domowa W-Z

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 1 masło roślinne w kostce
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany jogurtowej
  • 1 aromat waniliowy lub cytrynowy

Sposób przygotowania:

Domowa W-Z
Ciasto:
Jajko ucieramy z 1/2 margaryny i 1 szklanką cukru pudru. Następnie dodajemy mąke pszenną z proszkiem do pieczenia, mleko i kakao i ucieramy wszystko na jednolita masę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą blachy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasto, przekrajmy je na pół i nadziewamy kremem. Wierz ciasta możemy polać polewą czekoladową.
Krem:
1 kostkę masła roślinnego ucieramy ze szklanką cukry pudru, następnie dodajemy śmietanę jogurtową i aromat. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Krem wstawiamy na około godzinę do lodówki.