Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Domowy kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy kabab - jak z budki :)

Domowy kebab Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy kebab

 

  • Ciasto:
  • 650 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • woda ( ilość do potrzebna do wyrobienia ciasta)
  • 1 jajko

 

  • Ponadto:
  • 2 filety + przyprawa gyros
  • kapusta pekińska
  • ogórek świeży
  • pomidor

 

  • Sos:
  • Ketchup + majonez + 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku.

Sposób przygotowania:

Domowy kebab
Ciasto: W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżka mąki odstawiamy na 15 - 30 min. Następnie dodajemy mąkę , sól, wodę i oliwę - wyrabiamy ciasto aż będzie lśniło. Dzielimy na 2 części i rozgniatamy na placek ok 1cm grubości, nożem nacinamy kratkę i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Po 30 min ciasto smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp 200 - 230 przez 10 - 15 min Filety kroimy na małe kawałki smażymy na oleju i przyprawiamy przyprawą gyros, kapustę pekińską ogórek oraz pomidor kroimy na kawałki. Sos: ketchup , majonez ,2 ząbki drobno pokrojonego czosnku - mieszamy. Upieczone ciasto odstawiamy aż trochę ostygnie, kroimy na 4 części. Każdą cześć rozkrawamy smarujemy sosem dodajemy mięso kapustę ogórek i pomidor.
Domowy kebab
Ciasto - domowy kabab
Domowy kebab
Składniki do domowego kababa