klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Dorada z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nietypowe, smaczne,ładne i zdrowe - smacznego :)

Dorada z piekarnika

Składniki:

Dorada z piekarnika

 

  • 1 dorada (ok. 800-100g)
  • 3 pomidory (odpestkowane)
  • 3 zielone i 3 czarne oliwki (drylowane)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 filety z sardeli
  • 300 ml wywaru rybnego
  • 30 g masła
  • 3 posiekane liście bazylii
  • gałązka tymianku posiekana
  • sól,
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Dorada z piekarnika
Doradę przygotować przez: obcięcie płetw, za wyjątkiem ogonowej. Rybę oskrobać, wypatroszyć opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ponacinać rybę z grubszej strony, wtedy łatwiej się upiecze, od wewnątrz natrzeć ją solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, czosnek i filety z sardeli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone składniki, dodać zioła i poddusić chwilę razem. Przygotowaną doradę ułożyć na podduszonych ziołach z pozostałymi składnikami polać resztą oliwy i wywarem z ryby tak aby ten wywar sięgał 1/3 grubości ryby. Zagotować całość na gazie, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika (225 st.C) i piec 20 minut, pamiętając o częstym polewaniu ryby wywarem. Następnie podawać prosto z piekarnika na stół. Można też odcedzić wywar zagęścić polać na wyłożoną na talerz rybę i poprószyć go świeżo posiekaną bazylią

Tagi:

filety rybne