Sposób przygotowania:
Dorada z piekarnika
Doradę przygotować przez: obcięcie płetw, za wyjątkiem ogonowej. Rybę oskrobać, wypatroszyć opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ponacinać rybę z grubszej strony, wtedy łatwiej się upiecze, od wewnątrz natrzeć ją solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, czosnek i filety z sardeli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone składniki, dodać zioła i poddusić chwilę razem. Przygotowaną doradę ułożyć na podduszonych ziołach z pozostałymi składnikami polać resztą oliwy i wywarem z ryby tak aby ten wywar sięgał 1/3 grubości ryby. Zagotować całość na gazie, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika (225 st.C) i piec 20 minut, pamiętając o częstym polewaniu ryby wywarem. Następnie podawać prosto z piekarnika na stół. Można też odcedzić wywar zagęścić polać na wyłożoną na talerz rybę i poprószyć go świeżo posiekaną bazylią
elzbieta8960
sloneczko1