Sposób przygotowania:
Dorsz smażony na sposób andaluzyjski
Filety pokroić w wąskie długie porcje. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Lekko osolone porcje ryby obtoczyć w mące i smażyć na ciemnozłoty kolor. Odcedzić rybę z tłuszczu i ułożyć na półmisku na kształt piramidy. Przyrządzić sos: cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Rozdrobnić czosnek, wymieszać z cebulą, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Paprykę i pomidory umyć. pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki a paprykę w cienki makaronik. Tak przygotowane warzywa dodać do zrumienionej cebuli z czosnkiem, posypać mieszanką przypraw ziołowych. Wlać szklankę wrzątku oraz wino, gotować 20 minut. Masło rozetrzeć z przesianą mąką, dodać do sosu, przetrzeć przez sito, a następnie gotować w dalszym ciągu w celu zagęszczenia. Gotowy sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. polać rybę i podawać.