Dorsz smażony na sposób andaluzyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Filety pokroić w wąskie długie porcje. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Lekko

Dorsz smażony na sposób andaluzyjski

Składniki:

Dorsz smażony na sposób andaluzyjski

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 strąk ostrej czerwonej papryki
  • 40 dag pomidorów
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw ziołowych według gustu
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony na sposób andaluzyjski
Filety pokroić w wąskie długie porcje. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Lekko osolone porcje ryby obtoczyć w mące i smażyć na ciemnozłoty kolor. Odcedzić rybę z tłuszczu i ułożyć na półmisku na kształt piramidy. Przyrządzić sos: cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Rozdrobnić czosnek, wymieszać z cebulą, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Paprykę i pomidory umyć. pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki a paprykę w cienki makaronik. Tak przygotowane warzywa dodać do zrumienionej cebuli z czosnkiem, posypać mieszanką przypraw ziołowych. Wlać szklankę wrzątku oraz wino, gotować 20 minut. Masło rozetrzeć z przesianą mąką, dodać do sosu, przetrzeć przez sito, a następnie gotować w dalszym ciągu w celu zagęszczenia. Gotowy sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. polać rybę i podawać.