Sposób przygotowania:
Dorsz w galarecie
Dorsza filetujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogon, głowę i części, które zostały po filetowaniu wkładamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną, liściem, zielem angielskim, pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1h. Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i wkładamy filety ryby. W takim przecedzonym wywarze rybę gotujemy ok. 30 min. Następnie wyjmujemy kawałki ryby, a do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy (podana ilość żelatyny jest na ok. 3/4l wywaru). Przy pomocy rozbitych białek klarujemy ją pozbywając się wszelkich niepożądanych składników. Na spód głębokiego talerza układamy ulubione warzywa (może to być np. kosteczka ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa). Na to kładziemy kawałek ryby i zalewamy sklarowaną galaretą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby zastygło.