Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Dorsz w sałatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jedna z moich ulubionych sałatek

Dorsz w sałatce

Składniki:

Dorsz w sałatce

 

  • 60 dag sprawionego dorsza ewentualnie filetów z dorsza
  • sól najlepiej morska
  • 2 słodkie nektarynki
  • 1 1/2 pęczka rukoli lub innej sałaty
  • 10-15 dag ostrego żółtego sera
  • 10 dag jasnych najlepiej słodkich bezpestkowych winogron możesz dać ciemne jak wolisz
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki konfitury morelowej
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:

Dorsz w sałatce
Oczyszczonego dorsza dusimy w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Po wyjęciu studzimy. Jeśli mamy rybę zdejmujemy skórę, usuwamy ości dokładnie i dzielimy na kawałeczki. Oczyszczone i wypestkowane nektarynki kroimy na cienkie plasterki. Oczyszczamy dokładnie sałatę i ją osuszamy. Ser kroimy w kosteczkę. Winogrona dokładnie myjemy. Sok z cytryny mieszamy z pieprzem, solą oraz olejem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem ze sobą delikatnie.