Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nieco inny pomysł na obiad z wykorzystaniem ryby. Rybna zapiekanka dobra zarówno podana z ziemniakami i ryżem .

Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w kostkę - całość przekładamy na patelnię, dodajemy masło roślinne, sól i pieprz, przesmażamy. następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i dalej całość dusimy. Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego,polewamy świeżo wyciśnietym sokiem z cytryny, dodajemy przeciśięty czosnek, sól i bazylię - zalewamy przesmażoną z pieczarkami dynię. Wlewamy śmietanę i posypujemy startym serem żółtym. Piekarnik nagrzewamy do 180*, wkładamy naczynię i pieczemy 25-30 minut. Podajemy na gorąco samą rybę, z ziemniakami lub ryżem.
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Etap 1 cebule przesmazamy z pieczarakmi.
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Etap 2 przygotowujemy dynie i rybe, kroimy
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Etap 3 do pieczarek dodajemy dynie i smazymy
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Etap 4 rybę zalewmy przesmażonymi warzywami