kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Drahma czyli kasza jęczmienna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo sycące danie, może nie najładniej wygląda ale jest pyszne

Drahma czyli kasza jęczmienna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drahma czyli kasza jęczmienna

 

  • 0,5 kg łopatki
  • 2 czerwone cebule
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 130 g kaszy jęczmiennej
  • 100 gr migdałów ( zmielonych na drobno )
  • 0,5 szkl. mleka
  • 10-15 szt śliwek suszonych
  • 50 gr rodzynek sułtanek
  • 30 gr sezamu
  • 1,5 łyżki miodu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Drahma czyli kasza jęczmienna
Do głębokiej patelni wlej oliwe i dobrze ją rozgrzej. Łopatkę pokrój na kawałki i wrzuć na oliwę, smaż do miękkości. W moździerzu rozbij kolendrę, dodaj czosnek i rozgnieć, na koniec dodaj sos sojowy. Jak mięso będzie już dobre, dodaj cebulę i podsmaż aż się lekko zbrązowi, oraz dodaj przyprawy ( imbir i pieprz ). Dodaj masę kolendrowo-czosnkową. Wymieszaj i chwilę ok.1min posmaż, dodaj kaszę i wymieszaj ( czasami trzeba w trakcie dolać oliwy ). Dodaj migdały i rozmieszaj. Wlej mleko. miód i resztę składników, dobrze połącz.
Drahma czyli kasza jęczmienna
Etap 1 - mięso pokrojone na małe kawałki i wrzucone na gorącą oliwę
Drahma czyli kasza jęczmienna
Etap 2 - rozgniecona kolendra z czosnkiem i sosem sojowym
Drahma czyli kasza jęczmienna
Etap 3 - włóż od razu całość mielonych migdałów i wymieszaj