Sposób przygotowania:
Drozdzowa plecionka z cynamonem
https://gotujmy.pl/makowiec-w-ksztalcie-tortu,przepisy,170625.html https://gotujmy.pl/makowiec-w-ksztalcie-tortu,przepisy,170625.html Ciasto drozdzowe robimy według przepisu na makowiec. Rozpuszczamy masło. Wyrosnięte ciasto wałkujemy na prostoką mniej więcej 30/40 cm. Na ciasto wylać rozpuszczone masło rozsmarować posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Ciasto zwijamy tak jak na makowiec ,przecinamy na pół .Jeden koniec zostawiamy nie przecięty.Przeplatamy przecięte kawałki układamy przecięcie na wierzchu. Chwilę odstawiamy az ciasto trochę podrosnie.Smarujemy lekko wodą ,blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut 175 st.
gusia1000
gosia56
dziękuję. takie coś piekła moja mama to jest smak z dziecinstwa.
edytaha
Bo