Sposób przygotowania:
Drozdżowe ciasto z jabłkami
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą dodać żółtka jajek, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość posmarować białkiem z jajek. Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 180st
Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość posmarować białkiem z jajek. Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 180st
iwi69