iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drozdżowe ciasto z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prościutkie, pyszniutkie i bardzo smaczne ciasto do popołudniowej herbaty.

Drozdżowe ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drozdżowe ciasto z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drozdżowe ciasto z jabłkami
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą dodać żółtka jajek, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość posmarować białkiem z jajek. Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 180st
Drozdżowe ciasto z jabłkami
ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło
Drozdżowe ciasto z jabłkami
z ciasta utoczyć wałeczki i zapleść ozdobnie
Drozdżowe ciasto z jabłkami
na wierzchu ciasta ułożyć plasterki z jabłek
Drozdżowe ciasto z jabłkami
Gotowe ciasto po wierzchu posypać kruszonka