Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowe ciasto z porzeczką i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Będąc na kawusi u Szpileczki zostałam poczęstowana przepysznym drożdżowcem, u mnie też owy drożdżowiec zagościł, jest smaczny.

Drożdżowe ciasto z porzeczką i  borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z porzeczką i borówkami

 

  • ciasto drożdżowe:
  • 80 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki
  • 1` małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek

 

  • kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki

 

  • dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z porzeczką i borówkami
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem, zasypujemy cukrem, zalewamy roztrzepanymi jajkami, olejem i całość zasypujemy cukrem waniliowym i mąką. Odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godzin. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy do połączenia się ciasta by nie było gródek. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wysypujemy owoce. Z mąki, cukru pudru i miękkiego masła przygotowujemy kruszonkę - rozcieramy całość w palcach. Na ciasto wysypujemy kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-55 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem. 
Drożdżowe ciasto z porzeczką i  borówkami
Etap 1 wkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem
Drożdżowe ciasto z porzeczką i  borówkami
Etap 2 zalewamy mlekiem jajkami i olejem
Drożdżowe ciasto z porzeczką i  borówkami
Etap 3 zasypujemy mąką i cukrem waniliowym i pozostawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe ciasto z porzeczką i  borówkami
Etap 4 wykładamy ciasto owoce i kruszonkę pieczemy