SUPERPRZEPIS

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem

  • 6
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Smakują na gorąco, ale również na zimno. Możemy podać udekorowane ketchupem.

Składniki:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem

Ciasto:

Farsz:

  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • olej do smażenia
  • pół puszki kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona według uznania
  • przyprawa kebab-gyros według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem

Przygotowanie farszu:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie rumienić.

Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.

Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano i przyprawą kebab-gyros. Farsz studzimy.

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

Po tym czasie do mąki dodajemy sól, olej, jajka, rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Wykonanie łódeczek:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem
Następnie z ciasta i farszu formujemy łódeczki.

Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu. Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem
Następnie łódeczki z mięsem przygotowujemy do pieczenia.

Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Należy zachować odstępy, bo znacznie urosną.

Pieczenie:

Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsem
Następnie łódeczki z mięsnym nadzieniem pieczemy w piekarniku.

Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.