Sposób przygotowania:
Drożdżowe łódeczki faszerowane mięsemPrzygotowanie farszu:
Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie rumienić.
Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.
Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano i przyprawą kebab-gyros. Farsz studzimy.
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól, olej, jajka, rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Wykonanie łódeczek:
Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu. Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.
Przygotowanie do pieczenia:
Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Należy zachować odstępy, bo znacznie urosną.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.
Jagoda.L
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić,u mnie właśnie były na obiad:)
Marika-
Super przepis, świetny pomysł!
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić:)
Magdalena88
Babeczka35
Dziękuję,u mnie to danie sprawdziło się na obiad:)