Sposób przygotowania:
Drożdżowe paszteciki z pieczarkamiCiasto i farsz
Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo ścieramy cebulę.
Podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy do smaku.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru , odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zaczyn z drożdży, pokrojone, zimne masło oraz resztę składników.
Zagniatamy ciasto.
Zostawiamy do wyrośnięcia .
Po wyrośnięciu , ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy farszem.
Smarowanie brzegów ciasta.
Żółtko mieszamy z olejem , smarujemy brzegi ciasta , żeby się dobrze zlepiły.
Zwijanie ciasta i krojenie.
Ciasto posmarowane farszem , zwijamy w rulon , brzegi dociskamy.
Kroimy na ukos.
Smarowanie pasztecików żółtkiem
Aby paszteciki były ładnie zrumienione , smarujemy je żółtkiem.
Posypanie czarnuszką i upieczenie.
Paszteciki posypujemy czarnuszką, zostawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Szeptucha
BSz
Bardzo dziękuję!😊