BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomity dodatek do barszczu czerwonego. Paszteciki są czasochłonne , ale za to jak smakują...pyszne!

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Ciasto

Farsz

 

  • Dodatkowo czarnuszka do posypania+żółtko i 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Ciasto i farsz

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Na stolnicy wałkujemy ciasto, które smarujemy farszem.

Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo ścieramy cebulę.

Podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy do smaku.

Drożdże mieszamy z łyżką cukru , odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zaczyn z drożdży, pokrojone, zimne masło oraz resztę składników.

Zagniatamy ciasto.

Zostawiamy do wyrośnięcia .

Po wyrośnięciu , ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na prostokąt.

Smarujemy farszem.

Smarowanie brzegów ciasta.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Aby ciasto dobrze się zlepiło, posmarujmy brzegi żółtkiem.

Żółtko mieszamy z olejem , smarujemy brzegi ciasta , żeby się dobrze zlepiły.

Zwijanie ciasta i krojenie.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Zrolowane ciasto , pokrojone , brzegi delikatnie dociskamy.

Ciasto posmarowane farszem , zwijamy w rulon , brzegi dociskamy.
Kroimy na ukos.

Smarowanie pasztecików żółtkiem

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Paszteciki posmarujmy żółtkiem, to się ładnie przyrumienią.

Aby paszteciki były ładnie zrumienione , smarujemy je żółtkiem.

Posypanie czarnuszką i upieczenie.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Paszteciki będą ładnie wyglądały , gdy posypiemy je czarnuszką.

Paszteciki posypujemy czarnuszką, zostawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.