Sposób przygotowania:
drożdżowe piłeczki z niespodzianką
pieczarki i drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, doprawiamy.
Kapustę obgotowujemy.
Mięso, grzyby i kapustę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie przesmażamy na maśle (wtedy farsz jest dużo smaczniejszy), jeśli farsz jest zbyt suchy podlewamy rosołem, doprawiamy, zostawiamy do wystygnięcia
do letniego mleka (w żadnym razie nie może być gorące) , dodamy cukier, sól, trochę mąki i pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i olej lub oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki). ciasto powinno być miękkie i sprężyste)ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy je w dłoniach, nakładamy trochę farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kuleczkę.
Kuleczki układamy na blasze, pieczemy 15 minut w temperaturze 180*
Kapustę obgotowujemy.
Mięso, grzyby i kapustę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie przesmażamy na maśle (wtedy farsz jest dużo smaczniejszy), jeśli farsz jest zbyt suchy podlewamy rosołem, doprawiamy, zostawiamy do wystygnięcia
do letniego mleka (w żadnym razie nie może być gorące) , dodamy cukier, sól, trochę mąki i pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i olej lub oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki). ciasto powinno być miękkie i sprężyste)ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy je w dłoniach, nakładamy trochę farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kuleczkę.
Kuleczki układamy na blasze, pieczemy 15 minut w temperaturze 180*
marietta
Edward mistrz kuchni
miło mi :)
alicja.gotuje
Edward mistrz kuchni
ćwiczenie czyni mistrza :)