Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z dżemem różanym
Robimy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie, ucieramy 2 jajka i 2 żółtka z resztą cukru i rozpuszczoną margaryną, dodajemy resztę mąki i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy, dodajemy sok z 1/2 cytryny. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu różanego i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadajemy formę rogala, układamy na blasze posypanej mąką, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu lukrujemy lukrem cytrynowym, wykonanym wg przepisu na opakowaniu i posypujemy skórką pomarańczową.