jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe serce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Chrupiąca góra, a jednocześnie delikatny i mięciutki środek- to wyjątkowe połączenie dla wyjątkowej osoby!!!! Polecam na walentynki

Drożdżowe serce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe serce

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serce
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od reki jest gotowe. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 3- 3,5 cm. Wycinamy z niego serce od foremki lub wcześniej rysujemy szablon. Wycięte serce przekładamy na blaszkę. Jajko przeznaczone do smarowania łączymy z barwnikiem. Tak przygotowanym smarujemy powierzchnię serca. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180˚C.Składniki kruszonki umieszczamy na talerzu. Rozkruszamy w palcach
Drożdżowe serce
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe serce
Z gotowego ciasta wycinamy kształt serca
Drożdżowe serce
Jajko przeznaczone do smarowania łączymy z barwnikiem
Drożdżowe serce
Serce smarujemy zabarwionym jajkiem i posypujemy kruszonką