Sposób przygotowania:
Drozdzowe z masa grysikowo-serowa
Z podanych skladnikow zrobic ciasto drozdzowe. Pozostawic do wyrosniecia. W tym czasie wanilie przeciac i wydobyc z niej miazsz waniliowy, ktory wlozyc do mleka wraz ze skorka wanilii. Zagotowac. Gryski wymieszac ze 150 cukru na sucho. Wsypac do gotujacego sie mleka. Pogotowac minutke, zestawic z pieca. Do goracego grysiku dodac serek i dobrze go wymieszac. Nastepnie dodac jedno jajko w calosci i rowniez wymieszac. Teraz kolej na skorke cytrynowa i sok. Drugie jajko rozdzielic, bialko ubic z reszta cukru (50g) i wmieszac lekko do masy. Ciasto juz zapewne wyroslo, wiec odkrawamy od neigo ok 1/5 a reszte rozwakolwujemy cienko na papierze, przycietym do wielkosci formy. Nakladamy mase grysikowo-serowa. Z reszty ciasta, ktore rowniez rozwalkowujemy na cienki blat wycinamy foremka serduszka i ukladamy je na masie grysikowej. Pozostawione zoltko mieszamy ze smietana. Smarujemy tym cala powierzchnie ciasta. Pieczemy w temp. 175°C ok 35-40 minut. Mozna podawac z dodatkiem owocow zasypanych cukrem. Ja dodalam truskawki :)
misia53
Przepis fajny ,wypróbuję!
Glumanda