Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z jagodami.
Mleko podgrzać z 1/2 kostki masła roślinnego, aż masło się rozpuści.W dużej misce rozetrzeć drożdże ze szklanką cukru na konsystencję śmietany.Dodać jajka,mąkę i ciepłe mleko z tłuszczem (nie gorące, ale dobrze ciepłe).Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką (długo) i przykrywamy ściereczką lnianą ,odstawiamy do wyrośnięcia. Jagody opłukać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Składniki kruszonki( 1/2 masła roślinnego+1 szkl. mąki +0,5 szkl. cukru rozetrzeć w palcach, aż zacznie się rozsypywać. Składników wystarczy na 2 blachy o wymiarach 25*40 cm. Blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je jeszcze raz, dzielimy na pół i nakładamy do blaszek.Na wierzch nakładamy jagody a na nich rozsypujemy kruszonkę.Odstawiamy na ok.15 minut.Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok.40 minut. Dzięki mące ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i ładnie komponują się w cieście. A ciasto jest w typowo letnich klimatach.
Sarenka
Natala1210
luna
Alita