katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Drożdżowiec z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki zwykły drożdżowiec jaki robiła babcia , mama, ja(choć muszę przyznać że ciasto drożdżowe mnie nie lubi) moje córki i synowa.

Drożdżowiec z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowiec z rabarbarem

 

 

  • kruszonka:
  • maka 250 g
  • cukier 125 g
  • masło 125g

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z rabarbarem
Masło roztapiamy i schładzamy. Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki dodajemy łyżkę cukru i mąki. Zalewamy trochę ciepłym mlekiem lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Do miski wsypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto dodając mleko i aromat. Dodajemy też przestudzone masło.

Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Przekładając dorzucamy część rabarbaru a pozostałym zasypujemy wierzch ciasta i trochę rabarbar wciskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto powiększy swoją objętość można posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem. 

Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę i zasypujemy wierzch ciasta. 

Pieczemy do zrumienienia ok 50-60 min w 180 stopniach.
Drożdżowiec z rabarbarem
Pyszne ciasto z rabarbarem zasypane kruszonką.
Drożdżowiec z rabarbarem
Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowiec z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.