Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z rabarbarem
Masło roztapiamy i schładzamy. Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki dodajemy łyżkę cukru i mąki. Zalewamy trochę ciepłym mlekiem lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto dodając mleko i aromat. Dodajemy też przestudzone masło.
Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Przekładając dorzucamy część rabarbaru a pozostałym zasypujemy wierzch ciasta i trochę rabarbar wciskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość można posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem.
Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę i zasypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy do zrumienienia ok 50-60 min w 180 stopniach.
Do miski wsypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto dodając mleko i aromat. Dodajemy też przestudzone masło.
Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Przekładając dorzucamy część rabarbaru a pozostałym zasypujemy wierzch ciasta i trochę rabarbar wciskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość można posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem.
Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę i zasypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy do zrumienienia ok 50-60 min w 180 stopniach.
cherry
katarzynka455
tak to prawda... uwielbiam zapach takiego ciasta:)dziękuję:)