Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Drożdżowiec ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowiec smakuje zwłaszcza w słoneczne dni.

Drożdżowiec ze śliwkami

Składniki:

Drożdżowiec ze śliwkami

 

 

  • kruszonka:

 

  • 50 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 50 dag masła
  • olejek waniliowy

 

  • pół kilo mrożonych, lub świeżych śliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec ze śliwkami
Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, lekko zarobić ciasto i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia na pół godziny. Po czym dodajemy do miski roztopioną w rondelku margarynę, jaja ubite z cukrem, sparzone rodzynki, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto ze składników tak długo, aż zacznie odstawać od naczynia i rąk. Gotowe ciasto przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
W małym rondelku przygotować kruszonkę. Dodajemy do rondelka mąkę, masło, cukier i olejek waniliowy o charakterystycznym zapachu. Wszystkie składniki należy wyrobić ze sobą i pozostawić na 15 minut w chłodnym miejscu. Ochłodzone ciasto na kruszonkę można utrzeć na tarce o dużych oczkach, lub rozdrobnić na drobne kuleczki rękoma. Kruszonki nie należy przechowywać, zaraz po przygotowaniu należy posypać ją na surowe ciasto. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Po otrzymaniu dwukrotnie większej objętości ciasta, wykładamy je na formę do ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Po czym rozkładamy śliwki bez pestek, (rozkrojone na pół) na ciasto. Wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy do 45 minut w temperaturze 160 C. Po ostudzeniu w piekarniku, należy je wyjąć z formy i odłożyć w chłodne miejsce. Podawać do kawy w czerwcowe weekendy.